A gumik és az időjárás viszonya

Kezdjük is a legismertebb és legdirektebb befolyással bíró meteorológiai elemmel, a csapadékkal, és lássuk, hogyan változtatja meg a gumik, ennél fogva az egész autó viselkedését!

A leggyakoribb csapadék az eső. Minden sofőr tudja, hogy esőben a fékút a megszokott kétszeresére nőhet. Aranyszabály, hogy esőben mindent egyenletesen kell csinálni - fékezni, gyorsítani és kormányozni -, így csökkentve annak az esélyét, hogy elveszítsük uralmunkat a jármű felett. Legalább ennyire fontos, hogy a gumik ideális mértékben legyenek felfújva, különben a vízelvezető árkok nem töltik be a funkciójukat, minimálisra csökkentve ezzel a tapadást. Ha a gumik és az úttest között megszűnik a kapcsolat, fennáll az aquaplaning, vagyis a vízen való felúszás veszélye.

A hó szintén gyakori csapadék, de mivel télen hullik, csakis a téli gumik vonatkozásában vizsgálhatjuk. Általánosságban elmondható, hogy a havas, latyakos, esetenként jeges útnak és a téli guminak kisebb a tapadása, ebből kifolyólag jórészt a gumikon múlik, hogy fékezés során mennyivel lassabban állunk meg. Az is magától értetődik, hogy latyakos, havas aszfalton könnyebben megcsúszik az autó, jégen pedig akár tízszeresére nőhet a fékút. Ónos esőben, amikor gyalogosan is alig tudunk megtenni pár lépést, különösen veszélyessé válik a vezetés.

Van még egy hétköznapi meteorológiai jelenség, amely közvetlen hatást gyakorol a gumiabroncsokra: ez nem más, mint a napfény. Az UV-sugárzás következtében lezajló kémiai folyamatokból adódik, hogy a gumik folyamatosan öregszenek. Előbb-utóbb még a leggondosabb ápolás és tárolás mellett is megjelennek a hajszálrepedések, és a 6-7. életévüket betöltött abroncsok csereéretté válnak.

Tekintse meg kínálatunkat, és rendeljen téli gumit vagy nyári gumit az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés