Amit a gumiabroncs élettartama kapcsán tudnod kell

Sokak számára egyáltalán nem világos, hogy egy még nem használt gumiabroncs élettartama papíron mekkora, egyáltalán a gyártástól számítva meddig szerelhető fel biztonsággal egy autóra. Kérdéses még az is, hogyha ez megtörtént, akkor meddig lehet használni úgy, hogy ne kelljen azon aggódni, hogy mikor megy majd tönkre az elhasználódás vagy az elöregedés következtében.

Az új abroncsok kapcsán a DOT jelölés az iránymutató

A gumik oldalfalán lévő DOT számozás kellő információt nyújt annak kapcsán, hogy meddig lehet megvásárolni és használni egy abroncsot biztonságosan. A DOT szám összesen 11 karakterből áll. Ebből a karakterláncból az első négyes jelöli a gyártó üzemi kódját és a méretet, a következő hármas pedig a márkára vonatkozó információkat tartalmazza.

Az igazán érdekes a gumiabroncs élettartama kapcsán az a DOT szám utolsó négy karaktere, ami minden esetben négy szám. Ebből az első kettő a gyártás hetét, a második kettő pedig a gyártás évét jelenti. Ha tehát itt azt látjuk, hogy 5019, akkor az azt jelenti, hogy a 2019-es esztendő 50. hetében gyártották az adott gumiabroncsot.

Nem kell feltétlenül idei gumiabroncsot keresni

Ha például téli gumiabroncs vásárlására készülünk, akkor nem kell mindenáron idei autógumit keresnünk. Megfelelő tárolás mellett nem egy olyan árucikkről van szó, ami gyorsan megromlana. Hosszú éveken keresztül képes megőrizni egy gumi azokat a tulajdonságait, amikkel a gyártás pillanatában rendelkezett.

A szakmabeliek szerint kereken tíz év az az időtartam, amíg a gumiabroncsokat bizonyos feltételekkel fel lehet használni. Ez nem jelenti azt, hogy tíz éven át érdemes ugyanazzal a garnitúrával autózni, sokkal inkább arról van szó, hogy mennyi időn belül lehet felszerelni egy autóra egy még fel nem használt garnitúrát.

Mi számít újnak, mit jelent az, hogy valami frissen gyártott?

Különbséget teszünk a között, amit a szóban forgó kifejezések köznapi értelemben jelentenek és amit a gumik kapcsán értünk alattuk. Azokat a legfeljebb három éve legyártott abroncsokat frissen gyártottnak nevezik, amelyek korábban nem voltak felszerelve még, és egy métert sem mentek velük.

Meglepőnek tűnhet elsőre, de a 3-5 éve gyártott autógumikat teljesen jogszerűen lehet eladni újként a fenti megkötésekkel. Ha nem használtak egy abroncsot, akkor 5 évesen bizony még újnak számít, és további 5 évet el lehet vele autózni kíméletes használat mellett.

Ennyire nem befolyásolja pár év a gumiabroncs élettartamát?

Az erős napsugárzástól, fénytől és fagytól egyaránt védett helyen tárolt gumik pusztán attól, hogy telnek az évek, az első években még mit sem veszítenek a pozitív tulajdonságaikból. Az öregedés folyamatában kémiai és fizikai folyamatok játszanak szerepet.

Az ezekkel szembeni védelemben fontos szerepet játszanak azok az adalékanyagok, amelyeket a gyártás során a gumikeverékbe adagolnak. Így meg lehet gátolni, hogy az abroncs teljesítménye csökkenjen az oxigénnel, valamint az ózonnal történő kémiai reakciók következtében.

Ugyanakkor a tekintetben nincs kompromisszum, hogy mennyi ideig lehet használni egy abroncsot. Hiába állt a polcon kilenc évig, utána már legfeljebb csak egy évig lehet autózni vele, mert utána már elveszíti a rugalmasságát és a tapadását, ami könnyen balesetveszélyhez vezethet.

Ha kérdésed van a megfelelő abroncs kiválasztása kapcsán, írj ügyfélszolgálatunknak bizalommal!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés