Hasznos tippek a gumiabroncs tárolása kapcsán

Remélhetőleg te nem tartozol azon autósok közé, akik egész évben ugyanazon a téli vagy nyári gumi szetten kocsikáznak. Nekik ugyanis az abroncsok tárolásával nemigen kell bajlódniuk, ám ez a fajta magatartás hatalmas biztonsági kockázatokkal jár. Ha igyekszel mindig az évszaknak megfelelő autógumikon közlekedni, akkor egy szett gumiabroncs tárolásáról folyamatosan gondoskodnod kell.

Megteheted, hogy otthagyod mindig a gumisnál azt a szettet, amire nincs éppen szükséged, ám ennek jelentős költsége van, amit nem mindenki engedhet meg magának. Ebben az esetben nem marad más, mint hogy otthon tárold a használaton kívüli “papucsokat”.

A gumik élettartamának meghosszabbítása, állagának megőrzése szempontjából egyáltalán nem mindegy azonban, hogy miként tárolod őket. Nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni!

Ne a szabad ég alatt történjen a gumiabroncs tárolása!

Az autógumikat ha csak lehetséges, védeni kell a tűző nap sugaraitól, melyek káros kémiai reakciókat indítanak be az anyagszerkezetükben. Amíg közlekedsz a nyári gumikon, értelemszerűen ezt nem minden esetben tudod kivitelezni, ám a téli gumikat kár volna a teraszon vagy az udvaron a legerősebb UV-sugárzás idején szabadon tárolni.

Fontos szempont továbbá, hogy ne legyenek szélsőséges hőmérsékleti értékeknek kitéve a gumik. Ilyen szempontból már a fagypont alatti hőmérséklet is annak számít, sőt, nem ideális az sem, ha 25 Celsius-fok fölé kúszik az abroncsok tárolására szolgáló helyiség hőmérséklete.

Fontos továbbá, hogy ne legyenek páradús helyen a gumik. Ha meg tudod oldani, hogy a garázsban vagy a pincében ne röpködjenek a mínuszok télen sem, akkor az ideális helyszín lehet.

Még egy előnye van annak, ha találsz egy zárt helyiséget a gumiknak: a tolvajoknak is megnehezíted a dolgát.

Takarítsd le a gumikat, mielőtt elteszed őket pihenőre!

Ha szereted az autódat, akkor a gumijaidat is óvnod, gondoznod kell. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban fogod a nyári gumikat eltenni, hogy téli álmot aludjanak.

Ha közlekedsz, az utakon különféle anyagokkal találkoznak az abroncsaid, amelyek egy része meg is tapad rajtuk. Ezek kikezdhetik a gumikat, ha tartósan rajtuk maradnak. Amíg közlekedsz, ezek a nemkívánatos anyagok egyszerűen leperegnek az abroncsokról, ám ha elteszed pihenni az abroncsokat, akkor erre nem mindig jut idő. Éppen ezért érdemes az autógumikat lemosni, hogy ne maradjon rajtuk olaj, vegyszer vagy éppen síkosságmentesítő.

Az alapos mosást követően gumiápoló szerrel, glicerinnel esetleg szilikonzsírral célszerű a gumik oldalfalát bekenni.

Tárold felnin az abroncsokat!

Az, ha minden évben fel- és leszereled a gumikat, mindenképpen jár valamekkora kockázattal, amortizációval, nem beszélve arról, hogy bonyolult maga a művelet. Ha van rá lehetőséged, akkor érdemes komplett nyári és téli kerekeket vásárolni, így folyamatosan a felnin tudod tárolni a gumikat.

Ilyen állapotban a gumikat oldalukra fektetve, akár egymáson is tudod tárolni, így kis helyen is elférnek, és nem is fognak deformálódni.

Akár nyári, akár téli gumi vásárlását fontolgatod, írj ügyfélszolgálatunknak, amennyiben segítségre volna szükséged!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés