Autógumi-jelölések: ezt érdemes tudni róluk

Az autógumi-jelölések kapcsán számos cikk kering a neten, mi azonban megpróbáltuk egyetlen cikkben összeszedni mindent, amit a gumik oldalfalán található rejtélyes betűkről és számokról tudni érdemes.

Autógumi-jelölések: a DOT szám

A DOT számról a legtöbben biztosan hallottak már, ám a jelentésével már kevesebben vannak tisztában. Ez egy négyjegyű szám, ami a gumik oldalfalán lelhető fel. Az első két számjegy jelöli a gyártás hetét, az utolsó 2 szám pedig a gyártás évét.

Ha tehát azt látjuk, hogy a DOT szám 2120, akkor azt az autógumit a 2020-as esztendő 21. hetében gyártották. Miért érdekes ez? A gumiabroncsoknak is van egy időtartama, amíg felhasználhatók, egy bizonyos ponton túl azonban már nem képesek betölteni eredeti funkciójukat.

Meddig jó egy gumiabroncs?

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint ideális körülmények között tartva az abroncsok élettartama 10 év. Akár téli gumiról, akár nyári gumiról van szó, egy új szett garnitúra 5 éven át teljes mértékig őrzi azokat a tulajdonságaikat, amikkel a gyártás pillanatát követően rendelkezett.

Technikailag azonban megkülönböztetnek új és frissen gyártott abroncsokat. Frissen gyártottnak neveznek egy gumit, ha legfeljebb 3 éves, míg újnak, ha legfeljebb 5 éves, és értelemszerűen még nem volt felszerelve.

A 6 éves abroncsnak sem kell azonban a kukában landolnia, azonban csak azzal a kiegészítéssel hozható forgalomba, ha feltüntetik, hogy legfeljebb 4 évig lehet használni. E szabály alapján akár egy 9 esztendős gumit is árusíthatnak a megfelelő megjegyzéssel ellátva.

Kopásjelző

A hatósági előírás úgy határoz, hogy személyautó esetén a gumik minimálisan 1,6 mm-es mintázatmélységig, míg tehergépjármű abroncsok minimum 3 mm-es mélységig használhatók. Ezeket az értékeket a futófelület teljes egészére kell érteni, azaz a gumik szélére is.

A mai modern gumikat nem kell azonban kézzel méricskélni. A gumik vállrészén kopásjelzők találhatók, helyük megtalálását szolgálja a gumi vállrészén egy kis nyíl, háromszög vagy a TWI rövidítés. Amennyiben e kopásjelzők elérik a futófelületet, az abroncsokat haladéktalanul le kell cserélni. Évszaknak megfelelően érdemes új téli gumikat vagy nyári gumi szettet vásárolni.

Mi a helyzet a méretekkel?

Az autógumi-jelölések közül a perjellel elválasztott 5 számjegy segítségével tüntetik fel az abroncs méretét. Az első három számjegy az abroncs szélességét adja meg milliméterben kifejezve, míg a perjel jobb oldalán szereplő két szám a gumi szélességének és oldalfal magasságának arányát mutatja százalékosan. Manapság már csak radiál szerkezetű abroncsot lehet kapni a kereskedésekben, ezt jelöli az R. Az R betű mellett álló két számjegy a felni átmérője, hagyományos módon nem milliméterben hanem collban megadva.

Súly- és sebességhatárok

A gumiabroncsokon soron következő két számjegy a súlyindexet adja meg. Itt egy papíron 0 és 279 közötti számnak kell állnia, a 0 45 kg-ot, a 279 pedig 136.000 kg-ot jelent. E számot követően egy betű szerepel, esetlegesen hozzákapcsolódva egy számmal vagy betűvel. Ez jelöli a sebességindexet, azaz a maximálisan megengedett sebességet az adott gumival. Az A betűvel és 1-8-ig számmal ellátott kombináció 5 és 40 km/h-s sebességtartomány lefedésére szolgál. Amennyiben e helyen egy B betű szerepel, az 50 km/h-t jelent. A legmagasabb sebességindex az Y, ami 300 km/h-t jelöl.

Amennyiben nyári gumiabroncsot vásárolnál, de kérdésed van, várjuk megkeresésed a megadott elérhetőségeinken.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés