Az autógumi ápolásának legfontosabb lépései

Annak érdekében, hogy a lehető legtovább tudjuk biztonsággal használni az autógumit, fontos, hogy az autógumi ápolása ne maradjon el. Minden évben érdemes legalább egyszer átvizsgáltatni szakemberrel mind a nyári, mind a téli gumi garnitúrát, ha pedig négy évszakos abroncsokon gurulunk, akkor azokat.

A gyártástól számítva legfeljebb tíz éven keresztül alkalmas egy abroncs arra, hogy használatban legyen. Utána még akkor is ki kell cserélni őket, ha az állapotukkal ránézésre semmi gond, és a profilmélységük is megfelelő. Ha biztosra akarunk menni, akkor a gumi gyártásától maximum hat évig optimális használni egy szettet.

Tárolás előtt ezeket érdemes megtenni

Ha nem négy évszakos abroncsokat használunk, hanem téli vagy nyári gumit, akkor gondoskodni kell az éppen nem használatos abroncsok szakszerű tárolásáról. Mielőtt eltennénk pihenni a gumikat, a vájatokba szorult kavicsokat óvatosan ki kell piszkálni és le kell mosni a gumit. Ez utóbbi műveletet akár egy mosóban is elvégezhetjük, ha a lakhelyünkön nincs rá lehetőség.

Ha nem kezeljük a gumit tárolás előtt, akkor kirepedezhet és kiszáradhat. Ha ez megtörténik, akkor a gumi élettartama jelentősen csökken. Jó hír, hogy ez ellen tudunk tenni, hiszen léteznek hatékony eszközök az autógumik állagának megóvására.

A gumi oldalfalát érdemes gumiápolóval lefújni, ami az állag megőrzésén túl esztétikai élményt is nyújt, hiszen feketén fog csillogni tőle az abroncs. Fontos, hogy akár gumiápoló szert, akár alternatívaként zsírt vagy glicerint használunk autógumi-ápolásra, ne kerüljön a futófelületre. A futófelületet ugyanis nem lehet és nem is érdemes kezelni, hiszen hamar lekopna róla a gumiápoló, legfeljebb csak csúszóssá tudjuk tenni egy rövid időre, ami nyilvánvalóan nem lehet cél.

Autógumi ápolása

A gumiápolót rá is fújhatjuk a gumira, de akár ecsettel is felhordhatjuk az oldalfalra. A gumiápoló megszáradását követően újszerű hatást kölcsönöz az abroncsnak. Ne feledkezzünk meg a pótkerék ápolásáról sem!

A kezeléssel el lehet tüntetni az apró repedéseket. A gumiápoló kitölti azokat és meggátolja a további repedések kialakulását. Mindezeken felül az időjárás viszontagságaitól, a káros napsugárzástól is képes egy jó gumiápoló megóvni a gumikat. A téli gumikat intenzívebb hatások érik, hiszen gyakran sós, latyakos folyadéknak vannak kitéve, ám egy minőségi gumiápoló ezekkel is hatékonyan felveszi a harcot.

A téli és a nyári gumikat is éri fékpor, továbbá a tankolás során nagyobb mennyiségű olajszármazékkal is kapcsolatba kerülhetnek az abroncsok. Gumiápoló használatával ezek ellen a kártékony hatások ellen is eredményesen lehet védekezni.

A gumi tárolásának módja sem mindegy

Ha komplett téli és nyári szettünk van, akkor sem mindegy, hogy hogyan tároljuk őket. Jó, ha azokat egymásra fektetve vagy pedig felfüggesztve pihentetjük. Amennyiben az abroncsokat leszereljük a felniről, akkor állítva tároljuk őket és időnként meg kell őket forgatni.

Fontos még, hogy a tárolás hol történik. Lehetőleg zárt helyiséget válasszunk ennek céljából, ahol a levegő száraz és hűvös. A gumikat ne tegyük ki intenzív fénynek, a legjobb, ha sötétben várják, mire újra bevetésre kerülnek. A helyiség mérsékelten legyen szellőztetve.

Természetesen nem kötelező gumiápolót használni, de célszerű, hiszen így meghosszabbítható az abroncsok élettartama. Egy alapos mosás viszont mindenképpen indokolt az előtt, mielőtt nyugalmi állapotba helyeznénk egy garnitúrát.

Ha a gumik tárolása, ápolása vagy a megfelelő abroncs kiválasztása kapcsán kérdésed van, keress bennünket bátran!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés