Az olcsó téli gumi is lehet jó?

Olcsó téli gumit találni manapság nem könnyű, ha jó minőségű abroncsot szeretnénk vásárolni. Úgy fest, hogy mostanában nem is lesz sokkal kedvezőbb ára az autógumiknak, hiszen a szakértők előrejelzései szerint az infláció mértéke várhatóan tovább fog nőni.

Mit lehet tenni, ha az embernek mindeközben a fizetése nem, vagy nem olyan ütemben növekszik, mint az infláció? Nos, sokan úgy döntenek, hogy körülnéznek, ki lehet-e fogni jól teljesítő, olcsó téli gumit.

A gumitesztek jó kiindulási alapul szolgálnak

Egy német szaklap, az Auto Bild minden év végén elvégzi a téli gumiabroncsok tesztjét. Ez egy selejtezőből és egy 20 téli gumiabroncsot felsorakoztató döntőből álló procedúra, mely végén kiderül, hogy valóban megérik-e a pénzüket a drága, márkás prémium abroncsok, vagy akad-e olyan olcsó téli gumi is, amelyikre megéri beruházni.

Megvizsgálják, hogy havas pályán mennyire tapadnak a gumik, mi a helyzet szlalom esetén. Nedves körülmények között külön kielemzik, hogy fellép-e aquaplaning hatás. Száraz körülmények között is górcső alá veszik az abroncsokat, itt elsősorban a fékutat, a kezelhetőséget, valamint a zajkibocsátást mérik. Minden esetben figyelembe veszik a pontozásnál a költségeket, amelynek mértékegysége az 1000 km-es futás ára.

Nagy különbség lehet az olcsó téli gumik és a prémium abroncsok árai között

A helyzet az, hogy a fékutat összegző lista elején olyan gyártók szerepelnek, amelyek egyértelműen a prémium minőséget képviselik. Ez alapján el lehet mondani, hogy a prémium téli gumik nem véletlenül olyan drágák. Itt nem arról van szó, hogy csak a márkanevet kell megfizetni, mint történik az sok esetben különféle ruházati cikkek, üdítőitalok vagy édességek esetében.

Persze prémium és prémium abroncs között azért jelentős különbség lehet, s mivel egyszerre négy abroncsot szokás vásárolni, így az árbeli differenciák sokszorozódnak. Az Auto Bild szerint a 205/55 R16 méretben a Continental WinterContact TS 870 bizonyult a legjobbnak a féktávolság tekintetében. Az azonban köztudott tény, hogy nem a Continental gumijai a legolcsóbbak, bárhol is vásárolja őket az ember.

Érdekesség ugyanakkor, hogy nem teljesített sokkal gyengébben e szempontból a Semperit és a Firestone téli gumija, hiszen a top 10-ben található mindkét gyártó terméke. Ugyanakkor négy abroncs megvásárlásánál már ötjegyű pénzben kifejezve az az összeg, amit meg lehet spórolni, ha ez utóbbi két márka közül válogat az ember.

Meg lehet úszni sokkal olcsóbban is a dolgot?

A lehetőség természetesen adott, hogy az ember olcsóbb téli gumikat vásároljon. Szét lehet nézni az olcsó új gumik piacán, vagy lehet akár használt abroncsokat is venni. Az olcsó új gumik beszerzése is kompromisszummal jár, hiszen az autóval így nem lehet majd olyan gyorsan megállni, mint egy prémium abronccsal. Lehet kompenzálni nagyobb követési távolsággal, különösen érdemes odafigyelni az időjárási körülményeknek megfelelő sebesség megválasztására. Ha azonban valaki rendszeresen közlekedik télvíz idején, akkor is, ha esik a hó, akkor nem biztos, hogy megéri a gumikon spórolni.

Azok, akik adott esetben hajlandóak letenni az autójukat és alternatív közlekedési eszközt választani, ha megmarad a hó, akár használt gumikat is vehetnek. Nagyon fontos, hogy ha erre kerül a sor, akkor alaposan ellenőrizzük mind a négy abroncs állapotát. A futófelületek profilmélysége mellett az oldalfalakat és a gumi életkorát is meg kell nézni. Kizárólag megbízható, engedéllyel rendelkező áruházból érdemes vásárolni.

Ha kérdésed van a téli gumi vásárlás kapcsán, keresd bátran ügyfélszolgálatunkat.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés