Érdemes négyévszakos gumit vásárolni?

Ebben a bejegyzésben a négyévszakos gumi kerül a középpontba. Ahogy melegszik az idő, egyre többen gondolják úgy, hogy itt az ideje lecserélni a téli gumikat. Amint a hőmérséklet tartósan hét Celsius-fok fölé emelkedik napközben, a legtöbb autós számára optimális nyári gumikra váltani, amik anyagösszetételük tekintetében jobban funkcionálnak meleg, forró aszfalton.

A mellett azonban, hogy nyári abroncsokat tesz fel az ember az autójára, van más alternatíva is. Sokan gondolják úgy, hogy megúszhatják a gumissal való évenkénti két találkozást, ha szert tesznek egy szett négyévszakos abroncsra.

Mire is jó valójában a négyévszakos abroncs? Elég biztonságos? Ha igen, miért nem mindenki azt használja? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni a következő sorokban.

A négyévszakos gumik előnyei

Ha életed meglehetősen kiszámítható mederben zajlik, ritkán kelsz útra váratlan időpontokban, például kora reggel vagy késő este, akkor elképzelhető, hogy járható út számodra négyévszakos gumit vásárolni. A szakemberek azt állítják, hogy azok, akik városon belül, nappal használják autójukat, nyugodtan felszereltethetnek négyévszakos gumikat a kocsijukra.

Ha így teszel, megspórolhatod ősszel és tavasszal a gumicsere árát, sőt, a tárolás díját is. Amennyiben eddig otthon kerülgetted a garázsban az épp nem használatos gumikat, megszabadulhatsz tőlük, így nyerhetsz némi hasznos teret is.

A nagyobb autós lapok gumitesztjeinek adatai alapján az látszik, hogy egyes márkás négyévszakos abroncsok képesek jobb teljesítményre, mint az évszakspecifikus változatok, ez azonban nagy általánosságban véve nem mondható el. Kifejezetten a jobb négyévszakos abroncsokra vonatkozik csupán ez a kijelentés.

A négyévszakos abroncsok hátulütői

A technológia évről évre rohamléptekben fejlődik, nincs ez másként a gumiabroncsok világában sem. Az igazság azonban az, hogy a négyévszakos gumik sosem lesznek éppen olyan tulajdonságúak, mint télen egy téli gumi vagy nyáron egy nyári gumi. Szerkezetükből adódóan nem lesznek képesek olyan tapadást biztosítani és olyan hatékony féktávval működni.

Ha munkádból fakadóan korán indulsz útnak reggel, akkor gyakran találkozhatsz jeges, fagyos útszakaszokkal nem csak ősszel és télen, de gyakran még kora tavasszal is. Ilyen útfelületekre nem való a négyévszakos gumi. Éppen ez a helyzet, ha késő este érsz haza a munkából, vagy autóval jársz dolgozni váltott műszakba.

Amennyiben négyévszakos gumit választasz, kompromisszumkésznek kell lenned. Ha azt látod, hogy behavazódott, és az utak síkosságmentesítése még nem történt meg, érdemes az autó helyett inkább tömegközlekedéssel útra kelned vagy taxiba pattannod. Hasonló megoldásra kényszerülsz más szélsőséges időjárási körülmények esetén is, amikor történetesen egy jó állapotú nyári gumival még biztonságosan elindulhatnál autózni.

Mi a jó megoldás?

Minden esetben az egyéni igényektől, életmódtól függ, hogy mi erre a kérdésre a jó megoldás. Fontos mérlegelned, hogy számodra az autó egy kényelmi eszköz, amit tudsz nélkülözni, vagy mindig minden esetben útra kész állapotban kell lennie. Ha ez utóbbi a helyzet, akkor a négyévszakos abroncs nem lesz jó választás, más esetben viszont megfontolandó lehet.

Ha tudod magadról, hogy évszaktól függetlenül havonta több ezer kilométert teszel meg, gyakran keresed fel a sípályák környékét, akkor egészen biztos, hogy inkább évszakspecifikus gumikra érdemes beruháznod. Kínálatunkban találsz nyári abroncsokat és négyévszakos gumikat egyaránt. Amennyiben tanácsadásra van szükséged, elérhetőségeinken állunk rendelkezésre!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés