Ezt kell tudni a négy évszakos gumi jelöléséről

Egyre többen keresnek négy évszakos gumikat, s ezzel párhuzamosan érdeklődnek, hogy a négy évszakos guminak mi a jelölése. Nem csoda ez, hiszen hazánkban az utóbbi években kifejezetten enyhék a telek. Ha visszatekintünk az elmúlt tíz esztendőre, alig emlékezhetünk olyan időszakra, amikor megmaradt a hó egy hétig. Fehér karácsonyt pedig jó ideje nem láttunk már.

Éppen ezért sokan elgondolkoznak azon, hogy szükséges-e egyáltalán a téli gumi? Bár sokszor fagy nincs, hideg azért igen, gyakran megy a hőmérő higanyszála 7 Celsius-fok alá. Ilyenkor felelőtlenség volna nyári gumikon közlekedni, hiszen azok ilyen alacsony hőmérsékleten megdermednek, és jelentősen megnövekszik a fékút ennek következtében. A négy évszakos gumi azonban egyre több autós számára jelenthet reális alternatívát.

A négy évszakos gumiknak nincs külön jelölése

Bár egyáltalán nem számítanak már újdonságnak a négy évszakos gumik, még sincs olyan egyértelmű jelölésük, mint például a téli gumiknak. Minden téli abroncson megtalálható ugyanis a hópehely, avagy az alpesi jelzés: három hegycsúcs és rajta egy hópehely. Ezt a jelölést szokás 3PMSF-ként is emlegetni. Sok téli abroncson van külön téli kopásjelző is.

Gyakran az M+S, vagy MS jelzést is feltüntetik a téli gumikon. Attól azonban, hogy egy téli gumin látod ezen kombinációk egyikét, még nem jelenti azt, hogy az egy téli gumi. Az M az angol mud, azaz magyarul sár szót jelöli, az S pedig a Snow, azaz hó jelölésére szolgál. Papíron tehát az ilyen abroncsok a saras, havas úton is képesek jól tapadni, ám amelyik abroncson nincs hópehely, csak M+S vagy MS jelölés, az nem számít téli guminak.

Sokszor a 4x4, illetőleg SUV típusú járművekre készített gumiabroncsok mindegyikére felkerül az M+S jelölés függetlenül az idénytől. Ezek legfeljebb négyévszakos gumiknak mondhatóak, de semmiképpen sem rendelkeznek pontosan azokkal a tulajdonságokkal, mint a valódi téli gumik.

A négy évszakos gumikon olyan kifejezéseket szoktak feltüntetni a gyártók, mint az All Seasons, rövidítve AS, avagy a Four Seasons, rövidítve 4S vagy FS. Egyes gyártók a négy évszakos gumikra azt írják, hogy Quatrac, Quadraxer, 4Seasons vagy éppen All Weather. Egységes jelölés azonban még nem alakult ki.

Mi a helyzet a gumik mintázatával?

Mielőtt csak nyári és téli gumik léteztek, a téli gumiabroncsokat könnyen meg lehetett már a mintázatuk alapján is különböztetni a nyári gumiktól. Mélyebbek a profiljaik, ennek köszönhetően képesek kiszorítani az útburkolaton található havat és sarat. Mélyebbek a barázdák és a futómintázat is sűrűbb.

Persze azzal, hogy képbe jöttek a négy évszakos gumik, már kicsit nehezebb a helyzet. Ezeknek az abroncsoknak ugyanis a futófelülete se nem nyári, se nem téli, hanem a kettő között helyezkedik el. Ennek köszönhető, hogy akár a nyári hónapokban, akár a téli hónapokban is lehet velük közlekedni bizonyos feltételek megvalósulása esetén.

A legkönnyebben abból lehet felismerni egy négy évszakos gumit pusztán a futófelülete alapján, hogy kevesebb rovátka és horony van rajta, mint egy téli abroncs esetében, de annál több, mint amennyi egy nyári abroncson található. Vannak olyan négy évszakos gumik, amelyek aszimmetrikus futófelület-mintázattal rendelkeznek.

Kérdezz bátran!

Ha nem vagy biztos benne, hogy számodra megfelelő-e a négy évszakos gumi, vagy inkább téli gumit kellene vásárolnod, írj ügyfélszolgálatunknak! Megteheted ezt abban az esetben is, ha segítségre van szükséged a megfelelő méret kiválasztásában, vagy bármilyen más kérdésed volna az abroncsok kapcsán.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés