Felkészülés a nyári utazásokra

Ugyan a nyár a zord, hideg és csapadékos télhez képest barátságosabb évszaknak tűnhet, de ugyanúgy szélsőséges és kellemetlen körülményeket képes teremteni, ez pedig évről évre csak fokozódik. Hogy a problémákat a lehető legnagyobb eséllyel kerülhessük el, érdemes a téli időszakhoz hasonlóan a nyárira is tudatosan felkészülni és végig odafigyelni néhány apróságra – ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Abroncs és műszaki állapot

1. A nyári szezon természetesen a nyári gumik felrakásával kezdődik. Ha ez eddig még nem történt meg, javasoljuk, hogy tegyék meg, ugyanis nagy forróságban nem csak gyorsabban kopnak a téli abroncsok, de a fogyasztást is kedvezőtlenül befolyásolják.  Ezen felül a biztonságra sem hatnak kedvezően: a puha gumik miatt akár a harmadával is megnőhet a fékút.

2. A téli és tavaszi, változékony időszakokban történő közlekedés megterheli a futóművet, ezért érdemes lehet azt is átnézeti az autószervizben a nyári szezon kezdetén.

3. Légkondicionálás. Talán mondanunk sem kell, mennyire esszenciális műszaki pont a kánikula idején. Minden évben célszerű kicserélni a pollenszűrőt és fertőtlenítteteni a klímát, hogy az ott megtelepedett és elszaporodott baktériumok, gombák ne okozhassanak egészségügyi problémákat.

 Ezen felül időszakosan ügyelni kell a klíma feltöltésére is, ennek szükségessége függ az autó típusától, a használat mértékétől és az utolsó töltés időpontjától – az autószervizben meg tudják mondani, hogy az Ön gépjárművénél aktuális-e.

Azokban az autókban, melyekben nincsen klíma, a hátsó ablakokra érdemes lehet napvédő rolót beszerezni. Ez ugyan nem egyenértékű a légkondival, de néhány fokkal hűvösebb hőmérséklet is sokat számíthat.

4. Motorolaj és hűtőfolyadék szintjének ellenőrzése. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, mert utazás közben nagyon kellemetlen meglepetéseket okozhat bármelyik hiánya.

5. Az ablakmosó folyadékot cseréljük le nyárira, ellenőrizzük, hogy az ablaktörlő lapátok gumija nem engedte-e el magát a téli szezonban – amennyiben igen, váltsuk le azokat is.

Személyes komfort és biztonság

1. Ügyeljünk a folyadékbevitelre! Az első és legfontosabb jótanács forróságban történő autózáshoz. Mindig legyen kéznél egy üveg víz, a dehidratáltság ugyanis csökkenti a koncentrációs képességet, fáradtságérzetet, ingerlékenységet okoz, ezzel szignifikánsan növelve a balesetveszélyt.

2. Figyeljünk az utastér hőmérsékletére, ne hagyjuk nagyon felmelegedni, mert a forró levegő is figyelemzavarhoz, fáradékonysághoz vezet. A hőfok beállításánál törekedjünk arra, hogy a külső hőmérséklethez képest körülbelül 5-6 fok legyen az eltérés, különben könnyedén megfázhatunk a jelentős differencia miatt.

3. Látási viszonyok. A megnövekedett nyári fénymennyiség megviseli a szemet, a vakító világosság, hunyorgás miatt pedig magától értetődően megnő a balesetveszély is. A napsugarak sokszor kicselezik az autó árnyékolóit, így praktikus mindig kéznél tartani egy napszemüveget a kocsiban.

 4. Az előbbi három faktort szem előtt tartva érdemes a megszokottnál nagyobb követési távolságot tartani. A vezetést nehezítő körülmények és a reakcióidőt lassító körülmények nem csak bennünket érintenek, hanem a többi autóst is.

5. Hosszú utakon egyébként is úgy egészséges, ha időnként szünetet tartunk a vezetésben, de a melegben a megszokottnál is gyorsabban elfárad a szervezet vezetés közben. Ne sajnálja az időt rá, hogy néha megálljon és felfrissítse magát: szó szerint életmenő lehet!

+1. Ugyan magától értetődő, de nem lehet elégszer ismételni: gyermeket, házi állatot sose hagyjunk az autóban, mert pillanatok alatt hőgutát kaphatnak és életveszélyes állapotba kerülhetnek!  

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés