Felniméretek autótípusonként: ezek a fő tudnivalók

Mielőtt rátérnénk arra, hogy léteznek-e konkrét felniméretek autótípusonként, jó, ha körbejárjuk, milyen felnik közül lehet választani. Alapvetően alufelnik és acélfelnik szerepelnek a különféle fizikai és netes áruházak kínálatában. Az acélfelniket szokás lemezfelniként is emlegetni.

Melyik a jobb választás?

Először is nézzük meg, mi a különbség a két felnitípus között. Az alumínium ötvözetekből készülő felnik a tartósság tekintetében messze jobbnak bizonyulnak.

A nyolcvanas években még az autók túlnyomó többségén lemezfelnik voltak. Húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a magas minőséget képviselő alufelnik elterjedésével ez az arány szignifikánsan csökkenni kezdjen.

Az acél, mint alapanyag olcsóbb, továbbá ellenállóbb az időjárási viszontagságokkal szemben. Az alufelni ugyanakkor stílusosabb, rugalmasabb megoldásokban érhető el, kiváltképp a méret tekintetében. Míg acélfelni esetén a maximális méret 17 coll, alufelninél nincsen ilyen megkötés.

Meghatározható-e a felniméret autótípusonként?

A felnik esetében, csakúgy, mint nyári gumi vagy téli gumi vásárlásánál, átmérőben kell gondolkodni, már ami a méretet illeti. A mértékegysége coll, azaz hüvelyk. Egy hüvelyk 2,54 centiméter, de nem mindig volt ez így. Korábban 2 cm-től 3,1 cm-ig terjedő tartományban használták ezt a római eredetű mértékegységet, ma már azonban a 2,54 centiméteres fix értéket értjük alatta.

Normál hétköznapi autó esetében a felnik átmérője 13 és 17 coll közé esik. A felniknek természetesen nem csak az átmérője, hanem a szélessége is fontos adat. Az átlagos tartomány 4,5-től 7-ig terjed. Nem elírás, itt már nem csak egész collokkal, hanem fél collokkal is kell számolni, méghozzá nem is túlságosan ritkán.

Ha konkrétan szeretnéd tudni, hogy egy autótípushoz milyen felniméret tartozik, akkor érdemes egy online felnikeresőben ellenőrizned ezt. Olyan sok autógyártó és modell létezik ugyanis, hogy ezeket felsorolni is lehetetlenség volna Az online felnikeresők úgy működnek, hogy meg kell adnod az autód márkáját, típusát és a gyártás évét. Van olyan oldal a neten, ahol némi szűkítést követően listázzák azt is, milyen gyári méretek tartoznak az egyes autótípusokhoz.

Mit jelentenek a felniken lévő karakterek?

A felnik oldalán különféle betűkből és számokból álló karakterek láncolata található, hasonlóan, mint a nyári és a téli gumik esetében. Az első karakter egy betű, ami a pántszarv magasságát határozza meg. Motorokra és kerékpárokra, tehergépkocsikra A-s való. Személyautókra létezik B jelű és J jelű is, a kettő semmiképpen sem összekeverendő. Mindenképpen ragaszkodni kell ahhoz, amilyennel a jármű legördült a gyártósorról.

Van még egy sor más jelölés is, ezek többsége különféle nehéz gépkocsik, haszonjárművek és terepjárók kapcsán merül fel. Hasznos lehet még tudni, hogy a P és K jelzéssel ellátottak veterán autók esetén jöhetnek szóba.

Az első szám a felni szélességét jelöli hüvelykben. Autótípusonként eltér, hogy melyik járműhöz milyen széles felni ideális. Mint már arról korábban szó volt, ez az érték általában 4,5 és 7 közé esik. Az x utáni számok a felni átmérőjét adják meg. Ez ugyebár leggyakrabban egy 13-17 közötti szám lesz. Kollégáink szívesen segítenek igény esetén ebben.

A középső egy, két vagy három karakter a H, H2, FH, FH2, CH, EH2 vagy EH2+. Ez a felni pántprofiljának kialakítását jelzi. Az ET jelölés után áll a felni ET száma, ami a besajtolási mélység avagy középsík eltolás. Ez a felni középvonala, valamint a kerékagyra való felfekvés síkja közötti távolság milliméterben megadva.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés