Fontos kérdés, hogy milyen gumi milyen felnire kerül

Az, hogy milyen gumi milyen felnire kerül, egyáltalán nem lényegtelen kérdés. Nem kizárólag esztétikai funkciója van a felninek, tehát nem csak az a fontos, hogy jól nézzen ki. A felni hat a vezetési tulajdonságokra, azaz közvetlenül érinti a biztonság és a kényelem kérdését.

Ha nem jó felnit választ az ember, akkor nem is lehet őket felszerelni. Megeshet, hogy nem passzolnak össze a gumival. Ez tipikusan akkor fordulhat elő, amennyiben a felni túl széles vagy túlságosan szűk, esetleg az átmérője nagy vagy kicsi. Amennyiben valamilyen úton mégis sikerülne a nem megfelelő méretű felniket felszerelni, akkor vezetés közben következhet be a baj: a közlekedés során lecsúszhat a felni, de a gumiabroncs is leválhat. Ez balesethez, személyi sérüléshez és anyagi kárhoz is vezethet.

Milyen gumi milyen felnire kerül?

A felninek nem szabad túlnyúlnia a kerékdob körvonalán, ez a törvényben rögzítve van. Bár nem kötelező, de célszerű a gumiabroncsnak megfelelő felnit választani a gyártási ajánlat alapján. Itt azonban van némi rugalmasság, hiszen más gumiabroncs- és felniméretet is el lehet fogadni.

Vegyük például a 205/55 R16 profil szélességű gumiabroncsot: ehhez ajánlott 6,5 colos felnit felszerelni. Jó tudni, hogy a profil szélességét az első érték határozza meg. Opcionálisan egyébként ehhez a gumiabroncsmérethez fel lehet szerelni bármilyen felnit, aminek a szélessége 5,5 és 7,5 coll közé esik. Fontos azonban arra odafigyelni, hogy a felninek és a gumiabroncsnak azonos átmérőjűnek kell lennie!

Így mehetsz biztosra

Ha nem akarsz mellényúlni, hanem inkább biztosra mennél, akkor érdemes egy kalkulátort megnyitnod. Itt a weboldalunkon is találsz egy meglehetősen komplex keresőt, amivel normál gumikat tudsz keresni, de van felnikeresőnk is.

A gumikeresőt látod alapból a főoldalon. Azokat az adatokat kell elsőként megadnod, amiket a gumi oldalfalán találsz. Ezek a szélesség, a perszám (ami a perjel után áll) és a collméret, ami az utolsó két számjegye e karakterláncnak. Ha van konkrétabb elképzelésed, akkor választhatsz gyártót is. Szűrhetsz csak defekttűrő gumira, nyári gumira, téli gumira vagy 4 évszakos abroncsra. A járműtípus alatt pedig bejelölheted, hogy kisteherautóhoz, személygépkocsihoz vagy terepjáróhoz keresel-e abroncsot.

Így működik a felnikereső

A felnikereső menüpontra kattintva egy új oldalon találod magad, ahol egy felnikereső kalkulátort fogsz látni. Itt először meg kell adnod az autó márkáját és a konkrét modellt, ezt mindkét esetben egy listából tudod kiválasztani. Ki kell választanod a gyártás évét egy legördülő listából, de akár az eleve listázott elemek közül is rábökhetsz bármelyik elemre.

Ezt követően ki kell választanod a jármű típusát és motorját. A forgalmiban szereplő adatok ebben segítségedre lehetnek. A következő lépésben meg kell adnod, hogy az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer (TPMS) szenzoros vagy szenzor nélküli. Ha van, akkor a típus-jóváhagyási számot is kiválaszthatod.

Ezt követően már választhatsz a felnik közül kedvedre. Amennyiben szeretnéd, használhatod a szűrőt is, ahol márkákra, méretekre, színválasztékra is szűkítheted a listát. Az elemeket rendezheted gyártó vagy ár szerint is, sőt, válogathatsz a tanúsítványok között is. A lehetőségek között szerepelnek még a fix fuvaros felnik és a hólánc is. A szűrőt bármikor visszaállíthatod az alapértelmezettre.

Akár a kalkulátorok kapcsán, akár más kérdésed van, keresd bizalommal ügyfélszolgálatunkat az elérhetőségeink egyikén!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés