Ismert és kevésbé ismert gumimárkák - melyikben lehet megbízni?

Ha a pénz számodra nem akadály, akkor aligha az autógumidon tervezel spórolni. A nagy gumimárkák hirdetéseivel úton-útfélen lehet találkozni.

Mivel sem a televíziós reklámok, sem a plakátok, sem az online hirdetések nem olcsók manapság, ezt csak a prémium abroncsgyártók engedhetik meg maguknak. A kisebb hirdetési kerettel gazdálkodó gyártók inkább a közösségi médiában való jelenlétükkel, virális tartalmakkal vagy más módokon igyekeznek új vásárlókat szerezni.

Prémiumkategóriásnak nevezzük a Continentalt, a Dunlopot, a Bridgestone-t, a Goodyeart, a Michelint és a Pirellit. Ezen gyártók abroncsai rendre jól szerepelnek a különféle autós szaklapok, autóklubok által készített nyári gumi és téli gumi teszteken, mint amilyen az ADAC. Ezt magad is ellenőrizheted, német nyelven éred el az eredeti, ADAC által készített gumipróbákat, de a magyar sajtó is rendre leközli ezek lényegét.

Ezek a gyártók akkora büdzsével rendelkeznek, hogy más gumigyártókhoz képest többet invesztálhatnak a kutatásba és fejlesztésbe, így mindig egy lépéssel a többiek előtt járnak. A prémium abroncsok értelemszerűen többe kerülnek, mint a középkategóriás vagy alsó kategóriás gumik, cserébe tartósabbak és megbízhatóbbak.

Mennyire jók a középkategóriás gumimárkák?

A középkategóriás abroncsok - ahogyan a megnevezésből kikövetkeztethető - egyfajta átmenetet képeznek a drága és az olcsó gumik között. Ez azonban csak részben igaz, hiszen a középkategóriás autógumik közelebb állnak a prémium abroncsokhoz, mint az alsó kategóriásokhoz, sok esetben pusztán nem olyan jó a marketingjük, és ebből fakadóan nem olyan trendik, kevésbé felkapottak.

Az e kategóriába tartozó gumikat szokás minőségi abroncsoknak is nevezni. Bennük van a potenciál, hogy megkapják a prémium minősítést, szóval ezekkel az abroncsokkal nem szokott minőségi probléma lenni, legyen szó akár nyári gumikról, akár téli gumikról.

Középkategóriás gyártónak tekinthető a Firestone, a Fulda, a Hankook, a Kleber, a Semperit és a Toyo többek között.

Amit az alsó kategóriás gumimárkákról tudni érdemes

Ezeket a gumikat szokás olcsó vagy gazdaságos jelzővel illetni. Nem költenek temérdek pénzt televíziós reklámokra, nem találkozol velük az autópályák menti óriásplakátokon, sőt még a netes magazinok hasábjain sem bukkannak fel e márkák villogó bannerjei.

Pusztán arra törekednek, hogy olyan abroncsot állítsanak elő, amelyek megfelelnek az aktuális minőségi kritériumoknak. Általában a kínai vagy más távol-keleti országból származó, ismeretlen márkákat szokás ide sorolni, amelyek legfőbb erénye, hogy kedvező az árfekvésük. Újabban már a nagyobb gyártók is létrehoztak almárkákat, amelyekkel az olcsó gumik piacán igyekeznek teret hódítani.

Néha azért előfordul, hogy egy olcsó gumigyártó terméke meglepően jól szerepel egy nyári gumi vagy téli gumi teszten, de ez inkább a ritka kivételek közé sorolandó. A fő különbség az, hogy különféle időjárási körülmények között az olcsóbb gumik féktávja általában nagyobb, de persze vannak más szempontok is, mint a menetzaj és a tartósság, amelyben az alsó kategóriás abroncsok rendre alulmaradnak a középkategóriásokhoz képest is.

Ha szűkös a kereted, akkor jó választás lehet egy új szett alsó kategóriás gumi, sokkal jobb, mintha rajta hagyod a túl alacsony profilmélységű prémium abroncsot az autódon. Amennyiben van rá lehetőséged, azért próbálj meg inkább legalább középkategóriás gumit vásárolni. Ha kérdésed van, szívesen segítünk a megfelelő abroncs kiválasztásában!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés