Megérett a cserére? A gumi elhasználódásának jelei

Jogi kisokos

A gumik megfelelő állapotáról a törvény is nyilatkozik, méghozzá a következőképpen: „csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri az 1,6 mm-t”. Ennek ellenőrzésére minden abroncson található egy ún. kopási indikátor, melynek segítségével pillanatok alatt meggyőződhetünk róla, hogy az autógumi megfelel-e az előírásoknak.
 
 

Árulkodó jelek

A futófelület mintázata azonban önmagában nem jelenti, hogy a gumival minden rendben. Az elöregedés vagy abnormális kopás is okozhat olyan problémákat, melyek azonnali cserét indokolnak. Ilyen lehet, ha a gumi jól láthatóan sérült. Ha a kocsival szilárd tárgynak, padkának ütközünk, vagy kátyúba hajtunk, mindenképp érdemes megnézni, nem sérült-e a kerék. A nem megfelelő futómű-beállítás vagy a kerékkiegyensúlyozás is idő előtti kopáshoz vezethez. Ez jelentkezhet foltokban, az abroncs szélén, vagy egy csíkban középen.

Vezetés közben is figyeljen!

A gumi elhasználódásának nemcsak szabad szemmel látható jelei lehetnek, hanem az autó viselkedéséből is következtethetünk a csere szükségességére. Tipikusan ilyen tünet lehet, ha az autó ráz, vagy a fékút jelentősen meghosszabbodik, esetleg csikorogva indulunk el a lámpánál. Mindezeket az abroncs tapadási képességének csökkenése okozhatja, ami komoly biztonsági kockázatot jelent.
 

 

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés