Melyek a legjobb gumiabroncsmárkák a téli időszakra?

A gumiabroncsmárkák tekintetében elképesztő választékkal szembesülhetsz, ha téli gumit tervezel vásárolni. Persze az egyes kereskedések korlátozott számú márka termékét árusítják, ám ha több online és fizikai áruház kínálatát is átböngészed, akkor a kínálatra biztosan nem lesz panaszod.

Nem csoda, ha elbizonytalanodsz, hogy melyik gyártó termékét válaszd. Olcsót, középkategóriásat vagy drágát? Az adott kategórián belül mégis melyiket? A döntés meghozatalában segítenek az olyan tesztek, mint amelyet a Német Autóklub, az ADAC is végrehajt évről évre.

195/65R15 ADAC téligumi-teszt eredmények

Az ADAC téligumi-tesztjén a prémium gumiabroncsmárkák, azaz a Dunlop téli gumijai mellett a Goodyear, a Michelin és a Vredestein is jól teljesített. Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi költségvetésed nem engedheti meg, hogy ezen márkák közül válassz, akkor sem kell elkeseredned, hiszen rengeteg termék kapott megfelelő minősítést. Szinte az összes tesztelt gumi átment a Német Autóklub rostáján, beleértve a BFGoodrich, a Continental, a Bridgestone, a Falken, a Maxxis, a Yokohama, a Barum és a Nokian téli abroncsát is. Egyedül a Kumho kapott gyengébb osztályzatot elégséges formájában.

Ha kifejezetten a havas körülményeket nézzük, akkor két kivétellel az összes eddig felsorolt gumiabroncsmárka jól vizsgázott. A Maxxis mellett a Bridgestone teljesítménye maradt el a várakozásoktól. Hazánkban egyre ritkább még a tél közepén is, hogy hó formájában hulljon alá a csapadék, ezért érdemes megvizsgálni, nedves körülmények között melyik gumik szerepeltek jól.

Érdekesség, hogy jeges úton mindegyik tesztelt gumi jól muzsikált, továbbá a zajszint és az üzemanyag-fogyasztás tekintetében sem mutatkozott szignifikáns különbség az egyes gyártók téli gumijai között. A kopás tekintetében már vannak jobban és átlagosan teljesítő gumik. A jobbak közé tartozik a Dunlop, a Goodyear, a Michelin, a Vredestein, a BFGoodrich, a Continental, a Braum, a Nokian és a Kumho téli abroncsa is.

Melyik gumiabroncsmárkák szerepeltek jól a 225/50R17 gumik esetében?

Kifejezetten jó összpontszámot a Dunlop, a Michelin és a Goodyear kapott csak. A megfelelő minősítést a Kleber, a Bridgestone, a Continental, a Nexen, a Vredestein, az Esa+Tecar, a Sava, a Fulda, a Firestone, a Nokian, a Pirelli, a Toyo és a Maxxis érdemelte ki. Sajnos van két gumiabroncsmárka, amelyik elégtelenre vizsgázott: a GoodrideZ és a Linglong.

Utóbbi két gyártó terméke közül a GoodrideZ havas úton vérzett el, míg a Linglong nedves úton nem ütötte meg azt a szintet, ami elfogadhatóvá tenné. A Linglong esetében egyébként a havas úton és a jeges úton való teljesítmény kifejezetten jónak bizonyult, továbbá a zajszinttel és a kopással sem volt gond.

A legjobbnak minősülő hármas, a Dunlop, a Michelin és a Goodyear triója mind száraz, mind nedves, havas vagy jeges úton is jól szerepelt. A Dunlop havas úton kiemelten jól muzsikált, kopás tekintetében pedig a Michelin viselkedett a legkedvezőbben.

Nedves úton a megfelelő minősítésű abroncsok közül a Bridgestone, a Continental, a Vredestein, a Firestone és a Maxxis neve mellé került plusz jel, havas körülmények között pedig a Kleber, a Continental, a Vredestein, az Esa+Tecar, a Sava, a Fulda, a Firestone és a Pirelli is remek teljesítményre volt képes. Jeges úton csak a Pirelli és a Maxxis maradt le a jó minősítésről és átlagos értékelést kapott.

Ha mindezek után még kérdésed volna, melyik gyártó abroncsát válaszd, keress bennünket bizalommal!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés