Miért olyan fontos az évszaknak megfelelő gumiabroncs-használat?

Közismert tény, hogy ha ősszel 7 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, akkor kiemelten fontos az évszaknak megfelelő gumiabroncs-használat, azaz érdemes téli gumikra váltani. Tavasszal ennek az ellenkezője történik, amint melegszik az idő, ideje feltenni a nyári gumikat. A kritikus határ értelemszerűen ez esetben is a 7 fok, amikor váltani kell.

Bár ezt a tanácsot minden autós ismeri, mégsem mindenki fogadja meg. Sokan úgy gondolják, hogy a nyári gumival is képesek télen közlekedni, hiszen ők rutinos sofőrök, azzal képesek kompenzálni a tapadás hiányából adódó problémákat. Meglepő módon azok sincsenek kevesen, akik nyáron koptatják téli abroncsaikat, ami nem csak észszerűtlen, de balesetveszélyes is egyben.

Mi a különbség a téli és a nyári gumi között?

Szemmel jól látható a mintázatuk alapján, hogy melyik a nyári és melyik a téli gumi. A téli gumin a lamellák sokkal nagyobbak, ezek képesek a latyakos, havas úton is “megkapaszkodni”, melynek következtében jobb tapadás és stabilabb úttartás érhető el velük.

A mintázaton túl a gumik szerkezete is eltérő. A téli gumi rugalmasabb, alacsonyabb hőmérsékleten is alkalmas a közlekedésre. Nyáron viszont könnyen felpuhul, hőségben egyáltalán nem optimális közlekedni vele.

Miért olyan veszélyes nyáron téli gumival közlekedni?

Néhányan azt gondolják, ha a téli gumi télen jobb tapadást biztosít, mint a nyári gumi, akkor nyáron sem lesz baj. Legfeljebb egy kicsit több lesz az autó fogyasztása, ki lehet bírni.

Mások abból a stratégiai megfontolásból közlekednek a hőség idején is téli gumival, hogy takarékoskodjanak. A 4 milliméteres profilmélységűre kopó téli szettel már egy újabb szezont nem vállalnának be, de nyáron azért még “elhasználják”.

Sajnos azonban ez nem túl okos hozzáállás, ugyanis a gumitesztek tanúsága alapján kijelenthető, hogy magas hőmérsékleti tartományban a téli gumi a száraz úttesten ötödével, nedves útburkolaton pedig harmadával hosszabb fékúttal üzemel. Ezek igen jelentős különbségek, amik vészhelyzet esetén emberi életekről dönthetnek.

Magyarországon mennyire jellemző az évszakanak megfelelő gumiabroncs-használat?

Bár hivatalos statisztikák nem készülnek ennek kapcsán, egy hazai autós portál, az Autónavigátor időről időre felméri, milyen arányban szerelik fel az emberek az évszaknak megfelelő gumikkal autóikat. Területenként eltérő adatokat mutat a felmérés.

A 2020 nyarán készült kutatás során 1500 autó abroncsait vizsgálták, az akcióból az országos rendőrkapitányságok is kivették a részüket. A teljes átlag 87 százaléka szerelt fel nyári gumit autójára, ráadásul közel az autósok fele prémiummárkájú abroncsokon közlekedik. Nagyjából a személygépjárművel közlekedők tizede hagyta csak fent a téli gumit. A profilmélység tekintetében 4,6 milliméter volt az átlag, ami jónak tekinthető.

Érdekesség, hogy négy évvel korábban, 2016-ban még egészen mást mutattak a számok. A profilmélységgel akkoriban sem volt probléma, ám akkor még csak az autósok kétharmada döntött úgy, hogy az évszaknak megfelelő gumiabroncsot használja. Több mint egynegyedük téli gumival, míg 7 százalék négyévszakossal szelte a kilométereket. A prémium abroncsokat és a budget gumikat használók akkoriban is nagyjából fele-fele arányban képviseltették magukat.

Összességében tehát elmondható, hogy a tendencia javuló formát mutat, ami mindenképpen örvendetes. Ha új nyári gumit vásárolnál, de kérdésed van, keress minket bizalommal!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés