Minden, amit tudnod kell a DOT számról

Számos cikk található a neten arról, hogy mi is az a DOT szám és mi a jelentése. A magyar nyelvű cikkekben azonban olykor ellentmondás fedezhető fel ennek kapcsán.

A tavasz közeledtével egyre többen keresnek rá arra, hogy milyen nyári gumit érdemes feltenni a téli abroncsok helyett, így aktuális tisztázni ezt a problémakört. E cikk azért született, hogy az esetleges kételyeket eloszlassuk e misztikus betűhármas jelentése kapcsán.

Mit jelent a DOT szám?

A DOT szám a gyártás időpontját jelöli. Az utolsó négy számjegyet kell szemügyre venni, az első kettő jelzi a gyártási év hetét, míg a második kettő a gyártási évet mutatja meg. A legtöbb vásárló csakúgy, mint bármilyen más termék esetében, gumiabroncsok tekintetében is a frisset, a legújabbat keresi. Ami nem idei, az biztosan megromlott - gondolják, pedig ez korántsem így van! A Magyar Gumiabroncs Szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a szakszerűen tárolt autógumik hosszú éveken keresztül képesek megőrizni minőségüket, tulajdonságaikat.

Meddig áll el egy új autógumi?

A még nem használt, teljesen új gumiabroncsok öt esztendőn át képesek megőrizni mindazon tulajdonságaikat, amikkel rendelkeznek a gyártás napján. Ez azt jelenti, hogy semmiféle kockázatot nem hordoz magában az, ha valaki 2021-ben olyan abroncsot vásárol, amely DOT száma alapján 2017-ben gördült le a gyártósorokról.

Különbséget tesznek új és frissen gyártott gumik között. Azokat az abroncsokat, amelyeket legfeljebb három éve gyártottak, frissen gyártottnak nevezik, míg azokat a téli és nyári gumikat, amelyeket 3-5 éve állítottak elő, de még nem használták őket, újaknak nevezik.

Hogyan lehet új egy ötéves gumi?

Bár sokak számára furcsa lehet, technikailag egy 3-5 éves gumiabroncs is újnak számít, amennyiben nem volt még felszerelve járműre. Ez annak tudható be, mivel éppen olyan tulajdonságokkal rendelkezik egy ötéves gumi, mint egy, a gyártósorról frissen legördült társa.

Hogyan lehetséges ez? A termékek állagának megóvása érdekében speciális adalékanyagokkal vegyítik a gumikeverékeket, amik azokat a kémiai reakciókat hivatottak megváltoztatni, amik az abroncs teljesítményét csökkentik. Ehhez arra van szükség, hogy ne tudjon a gumi reakcióba lépni az oxigénnel és az ózonnal sem.

Az abroncsokat szakszerűen is kell tárolni ahhoz, hogy minden tulajdonságukat megőrizzék. Védeni kell őket az extrém hidegtől és a túl melegtől is, de közvetlen napfénynek sem szabad kitenni őket. Még a nyári gumikat sem arra találták ki, hogy tűző napon sütkérezzenek hónapokon át.

Meddig tart egy gumiabroncs élettartama?

Az abroncsok teljes élettartama tíz évre tehető. Ezenfelül már nem biztonságos használni őket akkor sem, ha soha semmilyen autóra nem voltak felszerelve, mert elveszítik rugalmasságukat és minden olyan tulajdonságukat, amik lehetővé teszik a biztonságos közlekedést.

Érdekesség, hogy egyes üzletekben akár hat- vagy hétéves, még nem használt abroncsot is árusítanak. Joggal vetődhet fel benned, hogy jogszerű-e ez, hiszen ezek már nem hogy nem frissen gyártottnak, de még újnak sem számítanak a korábban leírtak alapján. Ez igaz, ugyanakkor egy hétéves gumit még mindig lehet használni további három esztendőn át. Ezt a szabályok szerint a kereskedőnek azonban fel kell tüntetnie, hogy már csupán három éven át javasolt használni.

Amennyiben kérdésed van akár a DOT számmal, akár valamely termékünkkel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén! Munkatársaink állnak rendelkezésedre.  

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés