Mit csináljak a használt gumival?

Reméljük, senkinek nem kell mondani, hogy a használt abroncsok veszélyes hulladéknak minősülnek, így kezelésük különleges eljárást igényel. Annál is inkább, mivel hazánkban minden évben több tízezer tonnányi gumi „leheli ki a lelkét”, ami - újrahasznosítás nélkül - jelentős környezeti terhelést jelentene. Sokan talán nincsenek tisztában a lehetőségekkel, nekik próbálunk segíteni blogbejegyzésünkkel, hogy szabályosan és a környezetet óvva szabadulhassanak meg feleslegessé vált gumijaiktól.

Jó úton járva

Szerencsére ma már számos opció közül választhatunk, ha szeretnénk túladni a garázsban porosodó abroncsokon. Szinte minden nagyobb településen találhatunk olyan kereskedőt vagy szervizt, ahol térítésmentesen átveszik régi autógumijainkat, míg a kisebb önkormányzatok általában évente szerveznek gyűjtőakciót. Egyes hulladékudvarok is befogadják a veszélyes hulladékot, sőt van, ahol lomtalanítás alkalmával gondoskodnak az elszállításukról. Ellentétben az akkumulátorokkal, elemekkel vagy gyógyszerekkel, a gumihulladékra egyelőre nem vonatkozik olyan jogszabály, mely kötelezné a gyártókat vagy forgalmazókat az ingyenes átvételre, ezért érdemes tájékozódni a lakhelyünkön elérhető lehetőségekről.

Kockázatok és mellékhatások

És hogy miért fontos az abroncsok szakszerű feldolgozása és újrahasznosítása? Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a gumiégetés során közel hatvan olyan szerves vegyület szabadul fel, mely rákkeltő hatású, vagy éppen születési rendellenességet okozhat. És akkor a szén-monoxidról és egyéb káros anyagokról még nem is beszéltünk. A kerékköpenyeket érthető okokból rendkívül tartósra tervezik, ám éppen emiatt lebomlási idejük extrém hosszú (50 év vagy több). Némi túlzással: megfelelő feldolgozás nélkül a ma használt abroncsok még unokáink levegőjét is rontják majd.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés