Mit érdemes tudni a Sava gumi kapcsán?

Ha nyári gumit keresel, akkor hamar szembesülni fogsz azzal, hogy temérdek gyártó van jelen a piacon, köztük a Sava gumit is megtalálhatod. Az ismertebb márkákról már bizonyára hallottál jót vagy rosszat, esetleg személyes tapasztalatod is van némelyik kapcsán. Nem meglepő azonban, ha a Sava gumikról nem sokat tudsz.

A Sava márkáról dióhéjban

A Sava a Goodyear Dunlop csoport része, ami garanciát jelent a minőség kapcsán. A gyártó minden új abroncstípusával szemben komoly minőségi követelményeket támaszt. Mielőtt elkezdenének gyártani egy új terméket a szlovéniai Kranjban található gyárban, nem kevesebb, mint ötven teljesítményjellemző alapján vetik vizsgálat alá. A teszteket a Goodyear szakemberei végzik.

A Savánál kiemelten figyelnek arra, hogy milyen a nyári abroncsuk kezelhetősége száraz és nedves úton is, különös tekintettel a fékezésre. Fontos szempont még a futásteljesítmény, a tartósság, a gumi által generált zajszint és a tapadás is. Odafigyelnek arra, hogy mennyire stabil az abroncs nagy sebességnél. A téli gumik esetében a tapadás, a kormányozhatóság és a fékezés is vizsgálat alá kerül mind havas, mind jeges úton.

Hol lehet Sava gumikat vásárolni?

Magyarországon 42 gumikereskedőnél vásárolhatók meg a Sava abroncsai, ebből 16 Budapesten vagy annak közvetlen vonzáskörzetében található. Természetesen más nagyvárosokban is elérhetőek a Sava gumijai, Komáromban, Veszprémben, Szolnokon, Miskolcon, Debrecenben, Békéscsabán, Szegeden és Hódmezővásárhelyen is van többek között olyan kereskedés, amely e gyártó abroncsait is kínálja eladásra.

Sava nyári gumikat egyébként online is vásárolhatsz, ami rendkívül kényelmes megoldás. Csak meg kell adnod a megvásárolni kívánt gumi szélességét, perszámát és a collméretet. Ezeket az értékeket a jelenlegi gumid oldalfalán is megtalálod, ha azzal egyező paraméterekkel rendelkező gumiabroncsot veszel, akkor nem hibázhatsz.

A Sava évszakos abroncsai

Ha a hőmérséklet alacsonyabb tartományba kerül, mint hét Celsius-fok, akkor érdemes téli abroncsokon közlekedni. A Sava téli gumijai olyan keverékből kerülnek előállításra, amelynek szilikatartalma magas. Magyarország éghajlatát figyelembe véve, kiváltképp a hegyvidéki tájakon érdemes Sava abroncsokból is téli gumikat felszerelni ősszel. Ezeknek ugyanis hűvösebb idő esetén jobb a tapadása, az irányíthatósága és a fékezés kapcsán tanúsított magatartása, mint a gyártó nyári és a négyévszakos abroncsainak.

Jeges, havas útburkolaton a Sava téli gumijai a kiegészítő lamellák segítségével képesek megkapaszkodni. Ezek lényegében kis bevágások a futófelületi blokkokon, amelyek azt a célt szolgálják, hogy elvezessék a havat minél gyorsabban.

Amikor a hőmérséklet tavasszal hét fok fölé kúszik már reggelente is, akkor viszont érdemes nyári abroncsokra váltani. Mint minden gyártó, így a Sava is lágyabb keverékből állítja elő a nyári gumijait. Ezek a késő tavaszi, nyári és kora őszi időszakban jobb tapadást és kormányozhatóságot biztosítanak a sofőrök számára, legyen akár száraz, akár nedves az idő. Ha olyan éghajlaton élsz, ahol nem megy hét fok alá a hőmérséklet, akkor persze egész évben használhatod a nyári gumikat.

Aki nem szeretne váltogatni a téli és a nyári gumik között, de nem szeretne lemondani a biztonságról sem, az elgondolkozhat azon, hogy négyévszakos Sava gumikat vásároljon. Ennek feltétele, hogy olyan utakon közlekedjen az ember, ahol nincs hó vagy gyorsan eltakarítják. Érdemes azonban tudni, hogy nulla fok alatt a négyévszakos gumik közel sem viselkednek optimálisan. Ha bizonytalan vagy, hogy milyen gumit válassz, kérd ki szakemberek véleményét!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés