Mit jelent a felni ET száma? Most megtudhatod!

Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy mit jelent a felni ET száma. Az autó kerekén ugyanis számos olyan jelölés van, amit rejtély övez. A gumik oldalfalán különféle misztikus karakterek sorakoznak, de a felnin is található olyan jelölés, ami részletes magyarázatra szorul. Ilyen a felni ET száma is, amit akár te magad is kiszámolhatsz.

Mit jelent a felni ET száma?

Az ET szám milliméterekben van megadva. Azt mutatja meg, hogy milyen távolságra van a kerékagy felfekvési síkja a felni középvonalától. A besajtolási mélység szerint három kategóriára lehet bontani az ET számokat.

A negatív ET szám azt jelenti, hogy az autó felnijének középvonalához képest az autó tengelyéhez van közelebb a felfekvő felület. A pozitív ET szám esetében ezzel ellentétben a gépkocsi külsejéhez van közelebb a felfekvő felület a felni középvonalával összevetve.

Létezik nullás ET szám is. Ez azt jelenti, hogy a felni középpontja, valamint a felfekvő felület éppen egybeesik.

A felni ET érték kiszámítása

Az ET érték kiszámításához először is meg kell mérni a felni teljes szélességét. A lemért adatot írjuk fel. A szélességet precízen, milliméterben jegyezzük fel!

A következő lépés az, hogy a felnit horizontális pozícióba kell helyezni. A mérőlécet fel kell helyezni egyenletesen a felni peremére. Ezután a mérőléc, valamint a kerékagy felfekvési síkja közötti táv megmérése következik. Fontos, hogy minden adatot milliméterben kell rögzíteni.

Ezután el kell osztani a felni teljes szélességét kettővel. Ez az eredmény lesz a felni középvonala. Végül utolsó lépésként ki kell vonni a felfekvő felület távolságából a felni középvonalául kapott értéket. Ez az eredmény lesz az a bizonyos ET szám.

Képlet formájában tehát úgy néz ki a dolog, hogy az ET szám a kerékagy felfekvési síkjának, valamint a felni teljes szélességének felének különbsége.

Gond az, ha túl nagy az ET szám?

Ha túl nagy az ET szám, az azért probléma, mert az azt jelenti, hogy túl nagy a felni mélysége. A kerék ilyenkor érintkezhet a lengéscsillapítóval vagy a féktárcsával. Ez súrlódáshoz vezethet, ami a kopás közvetlen előidézője. Így a kerék idejekorán amortizálódhat.

Célszerű minden esetben követni a gyári előírásokat annak érdekében, hogy az ideális ET értékkel rendelkező felnit tudjuk kiválasztani. Így el lehet kerülni azt, hogy túl magas ET értékű felnit vásároljunk.

Mi a helyzet, ha túl alacsony a besajtolási mélység?

Ilyenkor az a helyzet állhat elő, hogy a felni túlságosan kiáll az autóból. Ha az autógumi érintkezik a karosszériával, akkor mondani sem kell, az milyen kellemetlenségekhez és anyagi károkhoz vezet.

Néhány szó a besajtolási mélység kapcsán

A besajtolási mélység tehát azt jelöli, hogy milyen távolság van a felni középvonala, valamint a kerékagy felfekvési síkja között. Az ET számot mindig milliméterben adják meg. A gyári adatok, valamint a felni valós ET értéke között akadhat különbség. Ez a polírozásnak, a festésnek vagy más mechanikai jellegű behatásnak tudható be.

Az ET érték kiszámítása nem egy túlságosan komplex feladat, bárki ki tudja számítani alapvető matematikai ismeretekkel is. Fent vázoltuk azt, hogy ez hogyan lehetséges. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy mindig kövessük a gyártó előírásait, és annak megfelelő besajtolási mélységű felnit tudjunk használni.

Ha kérdésed van a megfelelő felni kiválasztása kapcsán, írj ügyfélszolgálatunknak! Igyekszünk mihamarabb válaszolni.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés