Mit jelentenek a főbb gumiabroncs-jelölések?

A gumik oldalfalán, valamint a gumiabroncscímkéken több különféle jelölés is található. Ez annak érdekében van így, hogy a vásárlók tudhassák, voltaképpen milyen tulajdonságokkal bíró terméket is vásárolnak.

A gumiabroncsgyártók nem bújhatnak ki ezek alól a szabályok alól, mindegyik gyártóra érvényesek ezek a rendeletek. A következőkben összeszedtük, hogy a rejtélyes feliratok mit is jelentenek hétköznapi nyelven.

A gumiabroncs-jelölések

A közelmúltban változott az Európai Unióban forgalomba helyezhető gumiabroncsok termékinformációs lapjával kapcsolatos elvárás. Az Energy felirattal ellátott címkén már számos adat megtalálható, ami érdekelheti azokat, akik akár nyári gumit, akár téli gumit terveznek vásárolni. Leolvasható róluk a gumi gördülési ellenállása, az, hogy vizes úton való tapadás tekintetében milyen besorolást kapott az abroncs, mint ahogyan az is, hogy milyen zajszinttel lehet használni. Egyértelműen kiderül a címkéről, hogy havas és jeges útra alkalmas-e az abroncs.

A téli és a négy évszakos gumik jelölése

Fontos kérdés, hogy ha új gumiabroncsot tervezel vásárolni, hogy milyen évszakban, milyen időjárási körülmények között közlekednél vele. Ha hideg, téli hónapokban, akkor alapvetően a téli gumik között érdemes keresgélned. A gumik oldalfalán hópihe szimbólumot keress, akár hegycsúccsal vagy anélkül is szokták ezt jelölni. Amennyiben főleg városban szoktál autózni, elsősorban főútvonalakon, akkor szóba jöhet a négy évszakos gumi is. Az angol All Seasons kifejezést AS formában rövidítve szokták a gumik oldalfalára írni, de előfordul, hogy a Four Seasons kifejezés után inkább az FS vagy 4S jelölések szerepelnek az abroncsokon. Mind a három ugyanazt jelenti.

Ha az autógumin az M+S vagy MS jelölést látod, akkor az azt takarja, hogy az abroncs saras, havas úton való közlekedésre nagyobb mértékben alkalmas. Főként a városi terepjárókhoz készített gumik oldalfalán szokott ez a felirat szerepelni. A nagyobb mérték annyit tesz, hogy az átlagosnál mélyebbek ezeknek az abroncsoknak a mintázatai, így a vízelvezetés terén hatékonyabb munkára képesek.

A gumiabroncs mérete

Tegyük fel, hogy például a 235/85 R16 feliratot látjuk a gumi oldafalán. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gumiabroncs szélessége 235 milliméter, míg a gumi szélességének, valamint az oldalfalmagasságának az aránya százalékosan 85. Bár manapság már kizárólag radiál szerkezetű abroncsokat lehet kapni, diagonált már nem, ennek ellenére még mindig jelölik ezt. Az R betű mögött álló szám a felni átmérője collban kifejezve.

DOT szám

A gumi oldalfalán lévő hosszabb számokból és betűkből álló sorozat utolsó négy számjegyét kell megnézni ahhoz, hogy megtudjuk, mikor gyártották az abroncsot. Ha például azt látjuk, hogy 1922, akkor az nem azt jelenti természetesen, hogy a gumi már százéves. Az első két számjegy a gyártás hetét, míg az utolsó kettő a gyártás évét jelöli. Azaz a példában szereplő abroncsot a 2022-es év 19. hetében készítették.

A gumik viszonylag lassan öregszenek el, egy 5 éves, még fel nem szerelt abroncsot újnak tekinthetünk. Ezzel még további 5 évet elméletben simán elautózhatunk, feltéve, hogy a gumi nem kopik el idő előtt az intenzív használat következtében vagy nem sérül meg javíthatatlanul súlyosan. Ugyanakkor azt jó tudni, hogy a gumik csak akkor őrzik meg rugalmasságukat és pozitív tulajdonságaikat, ha tárolásuk során védik őket a szélsőséges időjárási körülményektől.

Ha valamelyik jelölés kapcsán kérdésed van, írj ügyfélszolgálatunknak és igyekszünk mihamarabb válaszolni!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés