Olcsóbb gumi, drágább gumi – melyiket válasszam?

Annak, hogy milyen minőségű autógumi van az autónkon, leginkább akkor van jelentősége, ha viszonylag sokat kocsikázunk nagy sebességgel, országúton, autópályán. Ha csak hétvégenként gurulunk el 35-tel az otthonunktól kétszáz méterre lévő piacra, akkor felesleges mélyen a zsebünkbe nyúlni egy prémium minőségű nyári vagy téli gumiért, de ha sokat és gyorsan vezetünk, akkor az életünk múlhat egy jó abroncson. 

 

Az olcsóbb és a drágább autógumi közti alapvető különbségek

Hogy miért drágább a jó autógumi? Természetesen azért, mert minőségi anyagból készül, és az ismert, régóta a piac élvonalában lévő márkák sokkal többet költenek fejlesztésre és tesztelésre, amit aztán persze beépítenek az árba.

Miben mérhető az autógumik közti különbség?

Van néhány szempont, ami alapján eldől, hogy egy abroncs jó vagy rossz. Az első és talán legfontosabb a tapadás. A tesztek alapján kijelenthető, hogy a drágább autógumi jobban tapad, ami a minőségi anyagösszetételből és a futófelület precíz kialakításából fakad. Hiába egyezik meg az olcsó és a drága autógumi mintázata – ha az előbbi silány anyagból készül, a tapadása sem lesz jó. A következő szempont a kopás, aminek a foka szintén az anyagösszetételtől függ, és amiről ugyancsak elmondható, hogy az olcsóbb valóban gyatrább minőséget jelent. További fontos szempont a menet közbeni zaj, és az olcsóbb autógumi ezúttal is alulmaradt a teszteken. Ami pedig az autónak az úton való magatartását illeti, az eredmények igazolták, hogy a rugalmasságának köszönhetően a drágább abroncs jobban elnyeli az aszfalt egyenetlenségeit.

Mit mondanak a teszteredmények?

A teszteken jellemzően a fékutat és a kanyarsebességet nézik, száraz és vizes aszfalton egyaránt, továbbá az emelkedőn való kigurulást és a kopásállóságot. Ezek alapján elmondható, hogy a drágább (jobb) autógumi nagyobb biztonságot nyújt az olcsóval szemben, és mivel tartósabb is, összességében mégsem sokkal drágább, hiszen hosszabb ideig használható biztonságosan.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés