Toyota Yarisra milyen téli gumi jó?

A Toyota Yaris téli gumi keresőkifejezést egyre többen gépelik be a Google-be, nem véletlenül. Ez egy méltán népszerű autó Magyarországon. Kompakt mérete mellett az egyik legkedvezőbb ár/érték aránnyal kecsegtet.

Az utóbbi hónapokban tapasztalható drasztikus áremelkedések elsősorban az új Toyota Yarisok árán érezhető. A használt piacon azonban bőséggel ki lehet fogni jó állapotú, megkímélt példányt. Ezekkel az autókkal a világból is ki lehet menni, olyan megbízhatóak.

A XXI. század legmegbízhatóbb autójára is kell jó téli gumi

Az ADAC még 2020-ban készített egy összeállítást, ahol a világ legnépszerűbb autójának aposztrofálta a Toyota Yarist. A Német Autóklub objektív felméréseit rendre lehozzák a különféle sajtóorgánumok, hiszen soha sem elfogult szempontok alapján készítik ezeket, legyen szó téli gumi tesztről, nyári gumik vizsgálatáról vagy éppen erről a konkrét esetről.

A Yaris valóban egy megbízható kocsi, de ha nem megfelelő gumikkal szereli fel az ember, akkor könnyen adódhatnak problémák. Most, hogy már decembert mutat a naptár, kétség sem férhet hozzá, hogy téli gumikkal ideális útnak indulni. Ha még mindig nyári gumik vannak felszerelve szeretett autódra, akkor éppen itt az ideje, hogy rászánd magadat a cserére.

Télen ugyanis nyári gumival közlekedni kiemelten balesetveszélyes dolog. Ráadásul nem csupán a saját, hanem mások életét is kockáztatod, ha nem veszed figyelembe az évszakok és egyúttal az időjárás változását, hanem ugyanazon abroncsokkal akarsz eljutni A-ból B-be, mintha tartana még a vénasszonyok nyara. A téli gumiban magasabb a szilikatartalom, ennek köszönhetően hidegben sem lesznek olyan dermedtek, és jobb lesz a tapadásuk. A jó tapadás elengedhetetlen a biztos úttartáshoz.

Ha mégis nyári gumival indulsz útnak télen, akkor számolnod kell azzal, hogy 7 fok alatt már megváltozik az abroncs menettulajdonsága. Akár 50%-kal is nőhet a fékút, mire lefékezed a kis Yarist, így lehet, hogy nem fogsz tudni elkerülni egy olyan balesetet, amire téli gumival még lett volna esélyed.

Erre figyelj oda, ha téli gumit választasz

A gumi profilmélysége az egyik legfontosabb, amire oda kell figyelni azontúl, hogy értelemszerűen ne legyen sérült vagy túlzottan öreg. Téli gumi esetében legalább 4 milliméteres profilmélységet javasolnak a szakemberek. Ausztriába egyenesen át sem mehetsz, ha nem éri el a Yarisodra szerelt abroncsok közül bármelyik is ezt az értéket.

A téli gumikban 0,2 barral nagyobb nyomásnak kell lennie, mint nyári gumik esetében. A különbség a hőmérséklet-különbséggel indokolható.

Toyota Yaris téli gumi: számít a méret!

Nem volna szerencsés, ha olyan méretű abroncsot választanál, ami nem illeszkedik Toyota Yarisodhoz. A neten van kereső, amivel pillanatok alatt megtalálhatod, hogy milyen méretű gumi való a kocsidhoz.

A Toyota Yaris esetében négy különböző generációt különböztetünk meg. Az első az 1999-2005-ig tartó időszak, a második a 2005-2011-ig, a harmadik a 2011-től 2020-ig és a negyedik a 2020-tól tartó szakasz. A téli gumi keresők felkínálják, hogy milyen motorral szerelt a kocsid: 1.0, 1.3, 1.4, 1.5, 1.8 stb. A forgalmi engedélyből ki tudod olvasni ezt az adatot, ha fejből nem tudod. Ha kiválasztottad a pontos típust, akkor már látni is fogod, hogy milyen szélességű, perszámú és collméretű gumi való az autódra.

Ha kérdésed van, vagy nem vagy biztos benne, hogy a Yarisodhoz megfelelő téli gumit raktad a kosaradba, keresd ügyfélszolgálatunkat bizalommal! Kollégáink szívesen segítenek kiválasztani azt a gumit, amivel biztonságosan közlekedhetsz az előttünk álló hónapok során.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés