Tudnivalók az autógumi élettartama kapcsán

Az autógumi élettartama kapcsán számos írás kering az interneten és a különféle közösségi oldalakon, ám kevés az igazán átfogó anyag a témában. Éppen ezért a következőkben összeszedtük, mik azok a tények, amiket érdemes tudni, továbbá csokorba gyűjtöttünk néhány érdekes információt, amivel meghosszabbítható az abroncsok használhatósága.

Számszerű tények az autógumi élettartamáról

Egy autógumi élettartama akár tíz év is lehet, ebben teljes mértékig egyetértenek a szakemberek. Nem véletlen azonban, hogy feltételes módban fogalmazunk, hiszen ez egy maximális időtartam csupán. Ahhoz, hogy ezt valóban elérje egy szett abroncs, ideális körülmények szükségesek. Mielőtt előreszaladnánk, hogy mik ezek, nézzük a számokat!

Az autógumikon márkától függetlenül minden esetben feltüntetik a DOT számot. Ennek az utolsó négy karaktere az érdekes most számunkra, ez adja meg a gyártás időpontját hét pontossággal. E négy számjegyből az első kettő jelzi a hetet, a második kettő az évet. Az 5020 jelzéssel ellátott abroncsot tehát e szerint a 2020-as esztendő 50. hetében gyártották.

Az előírásnak megfelelően tárolt, szélsőséges időjárási körülményektől, fagytól, tűző naptól védett autógumik 5 éven keresztül képesek megőrizni azokat a tulajdonságaikat, amelyekkel a gyártósorról való legördülésükkor rendelkeztek. A gyártástól számított három éven belül egy még nem használt, fel nem szerelt abroncsot frissen gyártottnak neveznek éppen ezen okból kifolyólag. A szakmai gyakorlat szerint a 3-5 éve gyártott abroncsokat újnak tekintenek a fenti körülmények fennállása esetén.

Eladható egy 5 éves gumi újként? Mi a helyzet az idősebb abroncsokkal?

Egy ötéves abroncs teljesen jogszerűen értékesíthető újként, ha nem volt még használva és felszerelve. Kikötés továbbá, hogy jelölni kell, hogy még öt évig javasolt használni.

E logika mentén egy hat- vagy akár egy nyolcéves abroncsot is el lehet adni, értelemszerűen ezek már nem számítanak újnak annak ellenére, hogy egyetlen métert sem tettek meg velük. Ezeket jó állapotúnak tekintjük megfelelő tárolás esetén. Eladáskor egyértelműen jelezni kell, hogy még hány év van hátra a gyártástól számított tizedik évig, ez az a pont, ameddig biztonsággal lehet használni a gumikat.

Mitől öregszik egy autógumi?

Az evidens, hogy ha egy gumit használnak, legyen az nyári gumi vagy téli gumi, akkor folyamatosan kopik. Az útfelülettől és a hőmérséklettől függően egészen parányi, szabad szemmel alig látható darabok válnak le menet közben is. Egy erősebb fékezéskor pedig meg is figyelhető az úttesten a gumi által hagyott úgynevezett féknyom, ami nem másból áll, mint gumiból.

Az öregedés azonban nem csak a közlekedés miatt következik be. Bizonyos kémiai és fizikai folyamatok akkor is lejátszódnak, ha a gumi egy rakáson áll vagy éppen az autóra felszerelve pihen. Az oxigénnel és az ózonnal történő kémiai reakciókat igyekeznek a gyártók csökkenteni speciális adalékanyagok gumiba vegyítésével, de nullára nem tudják redukálni. A napfény és az UV-sugárzás szintén hatással van az autógumi élettartamára, nem éppen pozitív irányban.

Hogyan lehet az autógumik élettartamát meghosszabbítani?

Ha már megállítani nem lehet az öregedés folyamatát, jó volna kissé elodázni, nem igaz?

Fontos odafigyelni a gumik tárolására. A téli gumikat vízzel át kell mosni és el kell távolítani a sódarabokat, mielőtt nyári pihenőre küldjük őket. A kerékre szerelt abroncsokat felfüggesztve vagy egymásra fektetve is lehet tárolni, legfeljebb négyet. Ha leszereljük a gumikat, egymás mellé legyenek felállítva, és forgassuk őket időnként. A helyiség páramentes és hűvös legyen.

Érdemes kerülni a hirtelen fékezést, a túl intenzív gyorsítást. Oda kell figyelni arra, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumi legyen az autón. Ha bizonytalan vagy ennek kapcsán, kérd bátran tanácsunkat!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés