Tudnivalók téligumi-szett vásárlása előtt

A téligumi-szett vásárlása nem olcsó mulatság, ezért érdemes megfontolt döntést hozni. A téli gumik piacán azonban olyan sok különböző gyártó terméke található, hogy az ember kapkodja a fejét, milyet válasszon. Megéri a drága, ismert gyártó abroncsát választani, vagy csak a márkát kell megfizetni? Az olcsóbb gumik kapcsán felmerülnek biztonsági kockázatok?

Miután a telek mostanság igen enyhék idehaza, sokan azon is elgondolkodnak, hogy szükségük van-e téli abroncsokra. A felelősségteljes autósok persze nem abban gondolkodnak, hogy rajta hagyják a kocsin a nyári abroncsokat, de van abban logika, hogy bizony a négyévszakos gumik vásárlása nem elvetendő ötlet.

Kell egyáltalán téligumi-szett?

Abba most nem mennénk részletesen bele, hogy milyen előnyökkel jár a téli gumi a nyárival szemben, a tapadástól kezdve a fékút hosszáig. Az sokkal érdekesebb kérdés, hogy jó alternatíva lehet-e a négyévszakos gumi? Valljuk be, igazán csábító a gondolata is annak, hogy ne kelljen tavasszal és ősszel gumishoz menni, otthagyni súlyos pénzeket a cseréért, a gumik tárolásának problémaköréről és annak esetleges anyagi vonzatairól nem is beszélve.

Azok, akik kifejezetten nagyvárosban használják az autójukat, ahol a közutasok rendre letakarítják az utakat, fontolóra vehetik, hogy négyévszakos abroncsot vásároljanak téli gumik helyett. A mai négyévszakos abroncsok már meglehetősen magas színvonalat képviselnek. Ha az ember hajlandó arra, hogy adott esetben a tömegközlekedést válassza vagy taxit hívjon, ha keményre fordul a tél, akkor jó döntés lehet négyévszakos gumikat rakatni az autóra. Azok azonban, akik gyakran mennek vidékre, hosszabb távokra, autójukat pedig gyakorlatilag semmilyen körülmények között nem tudják nélkülözni, nos, ők jobban teszik, ha maradnak a téli gumiknál.

Melyik gyártó terméke a legjobb?

Létezik vajon olyan, hogy ideális téli gumi? Legjobb gyártó? Milyet vegyen az ember, Bridgestone-t, Michelint, vagy jók a kevésbé felkapott Uniroyal téli gumijai is? Nos, az olyan független gumitesztek, mint amiket a német Autobild vagy az ADAC évről évre végrehajt, segíthetnek a döntésben.

Meghatározó persze az, hogy az embernek mit enged meg a pénztárcája. Egy adott keretből persze számos különféle gyártó abroncsait meg lehet venni. Az említett téligumi-tesztek nem egy gyártó megrendelésére készülnek, hanem olyan szakemberek végzik őket, akik objektíven végzik a munkájukat. A fékutak, a gumik üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt hatása és a többi adat, amit felmérnek, kiadnak egy pontszámot, amivel nem lehet vitába szállni.

A jó hír, hogy nem kell tudnod hozzá németül, hogy megnézd, milyen eredményt hoztak ezek a tesztek. Ha rákeresel akár az ADAC, akár az Autobild téligumi-tesztjére, akkor magyar nyelvű találatokat is fogsz kapni, hiszen a hazai autós újságok mindegyike lehozza ezeket.

Lehet használtat is, de óvatosan

Ha csak használt téligumi-szett vásárlását engedheted meg magadnak, akkor legyél óvatos. Lehetőleg csak hivatalosan bejegyzett kereskedéstől és ne ismerősök ismerőseitől rendelj. Utóbbi esetben nem tudhatod, hogy hogyan tárolták az abroncsokat, a nem megfelelő tárolás következményeként pedig az abroncsok szerkezete súlyosan károsodhat.

Mindig ellenőrizd a gumik állapotát, és itt nem csak a profilmélységre gondolunk. Nézd meg, hogy van-e a felületükön bármilyen sérülés, nincsenek-e a futófelületen repedések. Ne feledkezz meg a DOT számról sem, amely elárulja, mennyi idős az abroncs. A tíz évnél idősebb téli gumit már akkor sem szabad felszerelni a kocsira, ha soha nem használták, mert a gumi elveszíti a rugalmasságát ennyi idő alatt. Ha kérdésed van, írj nekünk bátran!

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés