Új vagy használt nyári abroncsot érdemes vásárolni?

Bár már javában tombol a nyár, a hőmérséklet napközben jellemzően 30 Celsius-fokon vagy a fölött tetőzik, sokan mégis még mindig nem nyári abroncsokon, hanem téli gumikon közlekednek. No persze nem azért teszik ezt, mert egy hidegbetöréstől és havazástól rettegnek.

Vannak, akik így spórolnak: a már úgymond lejárt téli gumit, amit nem szívesen tennének fel egy újabb szezonra, nyáron még elhasználják. Ez azonban nem hogy nem javasolt, hanem veszélyes gyakorlat is.

Nyári abroncs cseréje csak négyesével!

Az abroncsokkal nem érdemes trükközni, ugyanis emberéletek múlhatnak azon, hogy sikerül-e időben megállni. Itt a nyári utazások szezonja, ki szeretné, hogy tönkretegye a vakációt egy baleset? Persze nem csak fékezéskor van kulcsszerepe az abroncsoknak a biztonságban.

A megfelelő állapotú gumiknak eleve jobb a tapadása, sokkal kisebb esély van arra, hogy az autó irányíthatatlanná válik, ha megfelelően mélyek a barázdák, és a gumi életkora sem haladja meg az optimális tartományt.

Ha csak teheted, mindig négyesével cseréld a gumikat, ez alól tulajdonképpen csak az ad felmentést, ha a vadonatúj abroncsaid közül egyet egy mechanikai sérülés miatt cserélni kell rendkívül rövid időn belül.

Használtat lehet?

Új nyári abroncsokat vásárolni - főleg négyesével - nem olcsó mulatság. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy újakat vegyen. Közlekedni viszont muszáj, s van az a helyzet, hogy az autón kívül nemigen jöhet más szóba. Mi ilyenkor a megoldás?

Kézenfekvőnek tűnik használt abroncsokat vásárolni, ám csak úgy, mint a használt autó vásárlásánál, itt is nagyon észnél kell lenni. Természetesen ki lehet fogni jó állapotú használt gumikat, ám több tényezőre is oda kell figyelni, hogy ne ejtsék át az embert. Sajnos ugyanis nem minden hirdető őszinte a gumik állapotával kapcsolatban.

Mire kell odafigyelni a használt abroncsok esetében?

Lehetőség szerint próbáljunk megbízható eladót választani. Ha lehetőség van rá, akkor olyan ismerőstől vásároljunk használt nyári gumit, akiért tűzbe mernénk tenni a kezünket. Semmiképpen sem érdemes sáros, bizonytalan állapotú gumit venni, amit jó eséllyel a szabad ég alatt tároltak már jó ideje.

Jó hír, hogy a használt gumik állapotát egyszerűbb felmérni, mint a használt autókét. Meg kell vizsgálni, hogy a gumik felületén van-e elváltozás, találhatók-e rajta repedések. Ha igen, akkor szóba sem jöhet a megvásárlásuk. Nem csak a futófelületet kell górcső alá venni, hanem a gumik oldalfalát is alaposan meg kell vizsgálni.

Az oldalfalon található DOT számból kiderül, hogy mikor gyártották az adott abroncsot. Ez egy négy karakteres kód, ebből az első két szám a gyártási hetet jelöli, a második kettő pedig a gyártási évet. Hiába tűnik újnak egy abroncs, ha lejárt az életideje, akkor nem célszerű tovább használni. Téli gumik és nyári gumik esetében három szezont optimális egy garnitúrával menni, 4-5 telet követően már mindenképp célszerű cserélni.

Mi a helyzet a biztonsággal?

Őszintén szólva egy használt gumi esetében bármilyen alaposan is vizsgálódunk, mindig benne lesz a pakliban, hogy akarva-akaratlanul, de nem megfelelően tárolták azokat. A nem megfelelően tárolt gumi jóval gyorsabban öregszik, az anyagszerkezete károsodásokat szenvedhet el. Hiába tűnik megfelelőnek a lamellák mélysége, hiába megfelelő az életkora, adódhat az ilyen abroncsokkal probléma.

Érdemes megfontolni olcsóbb márkájú új gumik vásárlását. Webáruházunkban kaphatók olyan olcsó nyári gumik, amelyek bár nem vetekedhetnek tulajdonságaik tekintetében a prémium gyártók termékeivel, sokkal jobb választás ezeket vásárolni, mint egy bizonytalan előéletű használt garnitúrát.

Ha kérdésed van a nyári gumik vásárlása kapcsán, keresd fel csapatunkat elérhetőségeink egyikén. Szívesen segítünk kiválasztani a számodra megfelelő abroncsokat.

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés